Wat is WordPress?
WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je zelf je eigen website, webshop of blog kunt bouwen en beheren. Het wordt gebruikt op meer dan 40% van alle websites op het internet. Het CMS is zo gebruiksvriendelijk dat vrijwel iedereen er mee aan de slag kan. WordPress is een open source systeem. Dat wil zeggen dat iedereen aanpassingen kan maken aan WordPress zelf, om zo de werking ervan te helpen verbeteren en fouten op te lossen. Leer meer over WordPress in ons artikel over ‘s wereld populairste CMS systeem.
Het belang van WordPress updates
Doordat iedereen mee kan werken aan de verbetering van WordPress, wordt het systeem regelmatig geüpdatet. Jammer genoeg zijn er ook mensen met minder goede bedoelingen. WordPress updates zijn dan ook belangrijk om beveiligingsrisico’s te verminderen en je website beter te kunnen beveiligen tegen hackers. Naast het beschermen van jouw hosting is het up-to-date houden van het CMS interessant om de werking van jouw site te optimaliseren. Verder kan je op deze manier toegang krijgen tot nieuwe en verbeterde functies.
WordPress updaten
Wanneer er een nieuwe update voor WordPress beschikbaar is krijg je hiervan een melding in de back-end van jouw website. Om de update te starten hoef je enkel maar op de update-link te klikken.
Het is steeds raadzaam om een back-up van je bestaande website te maken voordat je deze update. Op deze manier kan je jouw site opnieuw naar de vorige versie brengen moest je tijdens het updaten op problemen stuiten.
Wanneer dit gebeurd is kan je beginnen aan het updaten zelf. Er zijn 3 soorten updates: automatische updates op de achtergrond, eenkliksupdates en handmatige updates.
Automatische updates op de achtergrond
Vanaf WordPress 3.7 zijn automatische achtergrondupdates geïntroduceerd om een betere beveiliging te bevorderen en om de update-ervaring in het algemeen te stroomlijnen. Standaard zullen enkel kleine updates – zoals onderhouds- en beveiligingsupdates automatisch uitgevoerd worden.
Eenkliksupdates
Eenkliksupdates kunnen uitgevoerd worden vanaf WordPress 2.7. Ze werken op de meeste WordPress-websites. Wanneer je een melding krijgt dat er een nieuwe update beschikbaar is, klik je op de update-link. Krijg je geen melding over nieuwe updates, dan kan je naar het ‘Dashboard’ gaan en daar op ‘Updates’ klikken. Dan hoef je enkel nog op ‘Nu bijwerken’ te klikken om de updates uit te voeren.
Handmatige updates
Als je liefst het heft in eigen handen neemt kan je er steeds voor kiezen om jouw updates zelf uit te voeren. Ook wanneer het voor jouw website niet mogelijk is om gebruik te maken van eenkliksupdates is dit een handig alternatief. Hiervoor dien je je in te loggen op jouw FTP-account. FTP staat voor File Transfer Protocol. Hierdoor kunnen bestanden van jouw computer naar jouw website overgebracht worden, en omgekeerd. Je verwijderd de oude bestanden en vervangt ze dan door nieuwe, geüpdatete versies.
Zie je het toch niet zitten om zelf jouw updates uit te voeren? Dan kan je steeds het onderhoud van je WordPress website aan ons uitbesteden.