Een goede domeinnaam kiezen

7 tips bij het kiezen van een goede domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Een website staat op een fysieke server met een uniek IP-adres (bv. 123.124.125.126). Een IP-adres is moeilijk te onthouden, daarom word hier een domeinnaam aan gekoppeld (bv. uwdomein.be). Verder is het ook belangrijk voor het succes van jouw website, webshop, bedrijf of blog.

Waarom is een domeinnaam zo belangrijk?

Domeinnamen spelen een rol in het aantal bezoekers dat je krijgt. Dit is omdat je domeinnaam van invloed is op de plaats die jouw site inneemt in de rangschikking van voorgestelde pagina’s bij het opzoeken van bepaalde trefwoorden in zoekmachines.

Bovendien is je domeinnaam zowat het uithangbord voor jouw website. Het is het eerste wat potentiële bezoekers zien. Er wordt door hen dan ook veel belang aan gehecht, omdat deze naam hen een beeld geeft van de inhoud van je website.

Een eigen domeinnaam zorgt voor een professionele uitstraling. Vaak wordt hieraan een e-mailadres gekoppeld. Zo’n e-mailadres wordt meestal als volgt opgebouwd: info@uwdomein.be. Het komt professioneler over dan een Gmail- of Hotmail-e-mailadres.

Welke domeinnaam moet ik kiezen?

De naam van jouw bedrijf als domeinnaam

Heb je al een bedrijf of een goed idee voor een naam voor jouw nieuwe bedrijf, dan is het aan te raden om deze te gebruiken als domeinnaam. Op deze manier heeft jouw website dezelfde naam als jouw bedrijf.

Maak duidelijk wat je aanbiedt

Het is geen slecht idee om een zoekterm op te nemen in jouw domeinnaam die relevant is voor jouw bedrijf of website. Wanneer er zo’n term in jouw domeinnaam staat geeft dit potentiële bezoekers al een idee waarover je website gaat. Daarnaast zoeken mensen online eerder op trefwoord dan op naam van een bedrijf. Als jouw domeinnaam dat trefwoord bevat is de kans groter dat deze (hoger) gerangschikt staat tussen de zoekresultaten.

Houd het simpel

Gebruik het liefst een korte en krachtige domeinnaam. Te lange namen worden vaak niet goed onthouden door potentiële bezoekers. Ook is een korte, simpele naam makkelijker te vinden door online zoekmachines. Zorg ervoor dat je domeinnaam zeker duidelijk genoeg is en gebruik best gemakkelijke woorden. Zo voorkom je dat mensen schrijffouten zouden maken bij het zoeken naar jouw website. Het gebruik van speciale tekens en cijfers kan je best tot een minimum beperken, tenzij dit echt essentieel is voor jouw bedrijfsnaam.

Wees creatief

Neem gerust de tijd om goed na te denken over een originele domeinnaam. Deze onderscheidt jou van andere bedrijven en websites met dezelfde doelgroep. Let wel op dat je niet té creatief wordt: zorg voor een naam die makkelijk te onthouden is en die blijft hangen bij het doelpubliek.

Kies de juiste extensie

Richt je je met je bedrijf of website vooral op België, dan gebruik je best .be, voor Nederland is dat .nl. Doel je eerder op een internationaal publiek, dan gebruik je .com. Het is aan te raden om alle extensies van de landen waarin je actief bent te gebruiken en deze aan je hoofddomein te linken. Je kan dit zelfs doen bij extensies van landen waarin je niet actief bent.

Kijk na of je domeinnaam nog beschikbaar is

Het spreekt voor zich dat je een domeinnaam enkel kan gebruiken als deze nog beschikbaar is. Moest dit niet het geval zijn kan je kleine aanpassingen maken aan je originele idee, of zoeken naar een nieuwe domeinnaam.

Dubbelcheck je domeinnaam

Kijk zeker en vast nog eens na of je geen schrijffouten hebt gemaakt in je domeinnaam. Dit kan het moeilijker maken om jouw website te vinden en kan mogelijke bezoekers zelfs afschrikken.

Gekozen? Controleer via onze website of jouw domeinnaam nog vrij is. Is deze nog beschikbaar? Registreer hem dan snel via ons.

Jouw digitale partner

Meer weten? Neem contact met ons op!